Honduraská káva

Úvod Vše o produktechHonduraská káva

Veškeré informace o honduraské kávě Santa Barbara - 100% Arabica

Plod kávy Santa Barbara

Dovozce:

Café de Honduras

 

ČERSTVĚ PRAŽENO V ČR

Kávová plantáž

 

Jedičnost honduraské kávy Santa Barbara tkví v pěstování ve stínu.

 Farma Jerusalén

Prostředí hor Trinidad, kde se pěstuje káva Santa Barbara

 

Umístěná je v lokalitě Trinidad, oblast Santa Barbara, severozápadní Honduras.

Rodinná farma sdružující 64 malých pěstitelů kávy, kterří pěstují na více než 35 hektarech kávových plantáží. Pěstování kávy se věnují již více jak dvě století a prodávájí pod značkou Café de Santa Barbara.

Káva se pěstuje v nadmořské výšce v rozmezí od 1.300 do 1.500 m n.m. ve vesnicích El Guineal, El Carmen, Montecristo, Carretal a El Guijo umístěných v horách Trinidad, oblasti s mikroklimatem, které přispívá k její vysoké kvalitě.

 

Zpracování kávy Santa Barbara

Sklizeň

Sklizeň kávy Santa BarbaraSklizeň kávových bobulí v této oblasti začíná koncem prosince a trvá do dubna.

 

Provádí se ručně.

 

Sbírají se pouze zralé plody a tím se dosáhne vysoké kvality kávy.

 

 

 

 

 

 

Čištění

Čištění kávy Santa BarbaraČerstvě sklizená káva je "čištěna", tj. mechanická fáze procesu, kdy se od zralých plodů odstraňuje dužina s buničinou.

 

Toto se provádí pomocí strojů, kde se z části oddělí zrna od dužiny a buničiny.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mytí

Mytí káva Santa BarbaraPlody kávy při mytí padají do nádob s vodou, kde kvasí 12-16 hodin.

 

Pak se ručně omyjí v dřevěných kádích.

 

Propraná zrnka zelené kávy putují do sušárny.

 

 

 

 

 

 

 

Sušení

Sušení kávy Santa BarbaraPo promytí se zrnka kávy suší (na pergamenu) za účelem snížení vlhkosti. Jako běžná pro komercializaci musí mít suchá pergamenová káva vlhkost mezi 11 a 12%.

 

Káva Santa Barbara se suší přirozeně. Je rozložená volně na plochách v asi tří centimetrových vrstvách.

 

Aby bylo dosaženo rovnoměrného sušení všech zrn, pravidelně se zrnka prohrabují.

 

 

 

 

 

 

Loupání - čištění od pergamenu

Loupání zrnek kávy Santa BarbaraJe to něco jako "mlácení", mechanický proces odstraňování pergamenu strojem (jemný film na zrnkách kávy), který vede k získání zelené kávy.

 

Tento proces vyžaduje péči, pozornost a především zkušenosti. Rychlost a frekvence mlácení ovlivní výslednou kvalitu zelené kávy.

 

 

 

 

 

 

 

 

Klasifikace - výběr a třídění

Třídění kávy Santa Barbara

 

Bez ohledu na to, že zrnka vypadají zdánlivě stejně, ve skutečnosti mezi nimi jsou pozoruhodné rozdíly v kvalitě.

 

Tento proces začíná na gravitačním stole, což je automatický třídič a pokračuje ručním tříděním na třídících stolech.

 

Pro dosažení vysoké kvality tříděné kávy používáme kombinaci obou způsobů třídění.

 

Automatické třídiče jsou stroje, které vybírají kávu podle barvy, tvaru a velikosti.

 

Třídící stoly s pásy jsou velké tabule s fluorescenční lampou, kde na obou stranách sedí několik lidí.

 

Balení a skladování

Uskladnění kávy Santa BarbaraPo vytřídění kávy se skladuje v jutových pytlích. Standartní váha pytle je 69 kg (151 liber) - nicméně, váha je flexibilní a závisí na požadavcích kupujícího.

 

Pytle naložené na palety jsou uskladněny v klimatizovaných skladech, bez cizích látek a vůní.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kategorie honduraské kávy Santa Barbara

Káva Santa Barbara je 100% Arabica a dle certifikací je rozdělena do tří kategorií:

PREMIUM - odrůda Geisha. Šálek s vyváženou sladkostí a kyselinkou, plné tělo s příchutí citrusů a vůní vonných látek sladkosti.

 

GOURMET - odrůda Parainema. vyznačuje se výraznou sladkostí, šálek s chutným aroma a sladkými vůněmi.

 

BOUTIQUE - odrůda Parainema. Poskytuje vyváženou kyselost a sladkost s příjemnou vůní.

 

Zrnková káva
Mletá káva

Copyright 2018 - 2024 © Gruzinskycaj.cz - Přírodní gruzínský čaj, sušené ovoce - Velkoobchod, e-shop