Další užitečné informace

Úvod Vše o produktech Gruzínský čaj MannaDalší užitečné informace

Geografie a ekologie

Gruzínský čaj je pěstován na nejseverněji položených čajových plantážích v unikátní klimaticko-geografické zóně - Mengrelia a Guria, kde se slučuje mořské a horské klima. Tato místa jsou již dlouho známa výskytem rozmanitých léčivých rostlin. Vysokohorské prostředí, optimální průměrná roční teplota i vysoká odolnost rostlin gruzínského čaje proti mrazům minimalizují ohrožení nemocemi, způsobenými škodlivým hmyzem, případně plevelem.


Díky těmto přírodním faktorům není nutno používat pesticidy a herbicidy k ochraně čajových rostlin.


Výsledkem je zcela ekologicky čistý čaj. Je to také velkou výhodou při technologickém zpracování čaje, neboť nemusí být realizováno umývání čajových listů ke snížení stop po chemické ochraně.


Kontrasty mezi denními a nočními teplotami v období dozrávání čajových lístků zajišťují tvorbu látek, jež jsou pak základem specifického aroma gruzínského čaje.


V gruzínské společnosti Manna LLC, která je naším dodavatelem, je dodržován systém výroby bioprodukce, dodávané čaje jsou přírodní, bez jakýchkoliv barviv, doplňků či prostředků k úpravě chuti.

Flavonoidy obsažené v gruzínském čaji

Flavonoidy, jinak nazývané také bioflavonoidy, či vitamín P, jsou látky známé pro své antioxidační působení. Flavonoidy se řadí mezi tzv. antioxidanty, látky chránící buňky našeho těla proti škodlivým volným radikálům. Volné radikály jsou molekuly, které obsahují nestabilní kyslík, a pokud jich je v našem těle příliš mnoho, mohou způsobit pro naše buňky nenapravitelné škody (například zhoubné nádory). Vědecké výzkumy ukazují, že konzumace flavonoidů je pro člověka mimořádně důležitá a pro dlouhodobé uchování zdraví prospěšná. Výpočet jejich příznivého působení je dlouhý. Jejich pravidelný příjem podporuje naši imunitu, ruší škodlivé působení různých karcinogenů a zpomaluje růst zhoubných nádorových buněk, má schopnost zabránit poškození buněčné DNA. Většina studií potvrdila, že flavonoidy mají toxický účinek na karcinómové buňky, zatímco na zdravé buňky nepůsobí při stejných dávkách toxicky.

Klinický účinek flavonoidů

Prvním podstatným příznivým účinkem je protisklerotický efekt flavonoidů. Zkonzumované a vstřebané flavonoidy eliminují negativní účinek volných kyslíkových radikálů, a tím snižují riziko aterosklerózy a následné ischemické choroby srdeční.

Druhým známým příznivým účinkem je protizánětlivý efekt. Flavonoidy potlačují zánětlivý mechanismus několika různými metabolickými cestami.

Třetím pozitivním účinkem je protinádorový efekt. Pokud se poškodí kritické geny (např. tzv. onkogeny), mohou mutace vést k nevratným buněčným poškozením, na jejichž konci je vznik zhoubného nádoru. Flavonoidy jsou účinné antioxidanty, které umí různými mechanismy a na různých úrovních potlačit vznik rakoviny. Čaj je jedním z největších zdrojů flavonoidů ze všech rostlin (obsahuje ho až 15% z váhy vysušeného listu). 

Flavonoidy v čaji

Typ a množství flavonoidů v čaji se mění v závislosti na druhu listu, prostředí růstu, zpracování, výroby a jiných faktorech. Zelené čaje obsahují více jednoduchých flavonoidů zvaných katechiny, zatímco oxidaci vystavené listy na výrobu černého čaje konvertují tyto jednoduché flavonoidy na více komplexní druhy zvané theaflaviny a thearubiginy. Flavonoidy jsou ve vodě rozpustné látky a jedna ze studií ukázala, že šálek čaje, který se louhuje 40-60 sekund obsahuje přibližně 140 mg flavonoidů. Jiná studie ukazuje, že jde přibližně o 125 mg na 235 ml čaje a čím déle se čaje louhují, tím je toto množství vyšší.

Čajové flavonoidy vykazují velkou antioxidační aktivitu, a proto byla antioxidační síla čaje srovnávána s ovocem a zeleninou v mnoha studiích. Jedna z nich ukazuje, že denní konzumace tří šálků čaje má stejné antioxidační účinky jako denní konzumace šesti jablek. Jiná studie ukázala, že jeden nebo dva šálky čaje mají stejný účinek jako pět kusů ovoce nebo zeleniny nebo 400mg vitamínu C.

Užitek flavonoidů v čaji pro zdraví

Již mnoho let bylo známo, že rostlinné polyfenoly jsou antioxidanty, které si tělo neumí samo vytvořit a ve skutečnosti mnoho běžných flavonoidů je několikrát účinnějších než vitamín C nebo E.

Choroby srdce a cévní mozkové příhody

Některé studie ukazují, že flavonoidy v čaji zabraňují oxidaci LDL cholesterolu v laboratorních podmínkách. Na zvířatech bylo prokázáno snížení množství tuků v krvi. Ateroskleróza je nemoc doprovázena silnými záněty. Jisté čajové flavonoidy vykazují u zvířat protizánětlivé účinky. Několik laboratorních studií a jeden pokus s lidmi ukázal, že různé flavonoidy dokáží zabránit shlukování krevních destiček.

Antioxidační účinky flavonoidů hrají pravděpodobně ochrannou roli při nemocech kardiovaskulárního systému.

Rakovina

Laboratorní testy ukázaly, že flavonoidy obsažené v čaji mohou zabránit vzniku počátečního stadia rakoviny.

Ukázalo se, že flavonoidy zabraňují syntéze DNA nádorových buněk v kostní dřeni a v plicích. Studie na zvířatech ukázaly že čaj a jeho flavonoidy chrání před různými typy rakoviny, jako např. před kožními nádory a rakovinou plic u myší a rakovinou trávicího traktu u myší a potkanů.

Antibakteriální účinky

Čajové extrakty podporují schopnost odolávat Salmonella typhi, Campilobacter jejuni, Campilobacter coli, Helicobacter pylori, Shigella, Clostridium, Pseudomonas, Candida a jiným bakteriím.

Copyright 2018 - 2024 © Gruzinskycaj.cz - Přírodní gruzínský čaj, sušené ovoce - Velkoobchod, e-shop