Příprava gruzínského čaje Manna

Příprava gruzínského čaje

 

Informace od technologů firmy Manna k přípravě čajů

 

 

Základním pravidlem přípravy je zalití jedné čajové lžičky čaje 150 ml vroucí vody v porcelánové nádobě s vestavěným sítkem a víčkem. Není přesné vodítko, kolik lístků kterého druhu při přípravě použít. To správné dávkování, které vyhovuje právě Vám, musíte objevit sami. Obecně se doporučuje jedna čajová lžička na osobu a šálek.
Čajové lístky spařujeme vždy v zakryté nádobě, aby neunikla nejtěkavější složka aroma. V některých zemích čajové lístky nechají nejprve rozvinout v páře, až pak je spaří vodou.

 

Při běžné přípravě čaje nemusíme používat vřící vodu (100 stupňů C), ale postačí převařená voda teplá 65 - 90 stupňů C. Při dvojím záparu je také lépe zvolit nižší teplotu prvního výluhu pro zachování většího množství aromatických (těkavých) látek pro druhý výluh.

 

Studie prováděné s gruzínským čajem ukazují, že pro extrakci užitečných látek z listů čaje je doporučený režim 3-5 minut ve vroucí vodě. Jak známo užitečné látky z čajových listů vycházejí postupně. Během prvních dvou minut se uvolňují aromatické látky a v menších množstvích taniny. Od 4. minuty se uvolňují třísloviny, pektiny a take látky s léčebnými vlivy, jako např. antioxidanty, bioflavonoidy. Současně se však mezi 4 – 5 minutou uvolňuje i maximální množství tříslovin, které činí čaj hořkým a trpkým .

 

Vzhledem k tomu, že gruzínský čaj má jemnější a sametovější chuť, protože obsahuje méně tříslovin než čaj z tropických zemí, můžete ho bezpečně louhovat pět (i více) minut, čímž nakonec získáte maximální množství užitečných látek a chutný čaj bez hořkosti.

 

 

Pro děti, těhotné a osoby přecitlivělé na kofein připravujeme čaj metodou druhého záparu (tzv. druhák), která eliminuje kofein.

 

O přípravě gruzínských čajů Manna

 

Copyright 2018 - 2024 © Gruzinskycaj.cz - Přírodní gruzínský čaj, sušené ovoce - Velkoobchod, e-shop